Reviewed by the Marketing Team Last updated
Can treatment reduce a sentence in Minnesota?
Treatment participation may support an individualized sentencing request, but enrollment or completion does not guarantee less jail time, probation instead of prison, or early discharge. The conviction, offense date, criminal history, applicable sentencing law and court findings matter. Discuss an assessment with defense counsel before making case-related disclosures; do not assume everything said in an evaluation will remain confidential.
How does treatment relate to a sentencing departure?
Minnesota's guidelines generally require substantial and compelling circumstances for a departure. Particular suitability for probation is a recognized mitigating factor; suitability for individualized treatment in a probationary setting may support that finding. A change from prison to a stayed sentence and a change in sentence length are separate decisions with separate reasons. Simply enrolling in treatment does not establish entitlement to either. The guidelines applicable to the offense date must be checked.
Can a court always stay a sex offense sentence?
No. Mandatory sentencing provisions can limit the court's options. Section 609.3455, subdivision 10, contains a narrow treatment-based exception for certain repeat offenders. It requires a qualifying professional assessment and an approved long-term inpatient program exclusively for sex offenders, with required jail or workhouse incarceration and successful completion of treatment and court-directed aftercare as probation conditions. Ordinary outpatient enrollment is not a substitute for those requirements, and this exception does not apply to every sex offense.
Does completing treatment end probation?
Not automatically. Continue following all conditions until legally discharged or the court changes them. Conversely, Minnesota law allows a hearing and, in specified circumstances, an extension of probation when court-ordered sex offender treatment remains incomplete. Treatment completion is not permission to stop reporting or disregard restrictions.
Does completing treatment lower a Minnesota risk level?
Not automatically. For people assigned a risk level under section 244.052, treatment can be relevant to reassessment. An offender-requested reassessment generally becomes available three years after the initial assessment; a denied request can be renewed every two years. A reduction requires compliance with supervised-release and registration obligations, completion of required post-release treatment and no subsequent felony, gross misdemeanor or misdemeanor convictions. The committee still evaluates the request. Incarcerated offenders cannot request reassessment under this provision. This is a risk-level review process, not automatic termination of registration or supervision.
Questions to discuss with counsel
- Which sentencing rules apply to my offense date and conviction?
- Is an assessment required, and how may its statements or report be used?
- Does the proposed program meet the court's or supervising authority's requirements?
- What other obligations remain after treatment ends?
Contact Martine Law
Your initial intake conversation may be with a Director of Client Engagement (non-attorney). Intake staff can collect information and explain next steps; an attorney provides legal advice.
To discuss next steps, contact Martine Law or call (612) 294-0650.
Phones and chat are answered 24/7, with AI covering when no staff is free.
